Voedselverspilling is een groot probleem, niet alleen thuis, maar ook wanneer we uit eten gaan. Heb je er ooit over nagedacht hoeveel restjes er blijven liggen op een bord, hoeveel ingrediënten nooit gebruikt worden in een keuken of hoe snel we geneigd zijn om méér te bestellen dan we op kunnen? Gelukkig kunnen kleine bewuste keuzes van bezoekers een enorme impact maken. In deze blog lees je hoe jouw eetgedrag voedselverspilling kan verminderen én hoe restaurants hier slim op inspelen.
De kracht van een halve portie
Hoe vaak bestel je een gerecht en denk je halverwege: “Dit is eigenlijk te veel”? Veel restaurants bieden nu kleinere porties aan of hebben een optie om te delen. Door bewust te kiezen voor wat je echt op kunt, voorkom je dat restjes worden weggegooid. Het lijkt misschien een kleine stap, maar als alle gasten dit doen, betekent dat kilo’s minder verspild voedsel per dag.
Pro tip: Vraag bij het bestellen gerust naar portie maten. Veel chefs waarderen klanten die bewust omgaan met hun keuzes.
Slimme menu’s voor minder verspilling
Wist je dat veel restaurants creatieve menu’s samenstellen met seizoensgebonden ingrediënten en restproducten? Een pompoen die overblijft van het diner kan perfect worden omgetoverd tot een romige soep voor de lunch. Door bewust te kiezen voor gerechten die slim omgaan met ingrediënten, steun je dit duurzame initiatief.
Minder bestellen, meer genieten
Een van de grootste veroorzakers van voedselverspilling is over bestellen. Denk aan buffetten of het bestellen van meerdere gangen waarbij de laatste helft niet meer opgaat. Door bewust na te denken over hoeveel je écht nodig hebt, kun je niet alleen verspilling voorkomen, maar geniet je ook meer van wat je eet.
Een tip uit de praktijk: Vraag om een doggybag! Wat je niet op krijgt, kun je vaak makkelijk mee naar huis nemen. Restaurants maken hier steeds vaker ruimte voor en zo geniet je thuis nog een keer.
Inzicht maakt het verschil
Veel mensen weten simpelweg niet hoeveel verspilling er is in de horeca. Wist je dat in Nederland jaarlijks duizenden tonnen voedsel worden weggegooid in de out-of-home sector? Gelukkig zijn er initiatieven zoals Samen Tegen Voedselverspilling die hier verandering in brengen. Door als bezoeker je bewust te zijn van deze cijfers, kun je actie ondernemen door bewuster te bestellen.
Jouw invloed op een duurzame toekomst
De keuze is aan jou. Door bewust te eten, restjes te vermijden en slimme keuzes te maken, help je niet alleen een restaurant efficiënter te werken, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Een kleine aanpassing in jouw gedrag kan een grote impact hebben op de verspilling die wereldwijd plaatsvindt.
FAQ
-
Wat kan ik doen als de porties standaard te groot zijn?
Vraag het restaurant of ze halve porties serveren of een doggybag aanbieden.
-
Waarom zou ik lokale ingrediënten kiezen in een restaurant?
Lokale producten zijn vaak verser, vereisen minder transport en zorgen voor minder verspilling in de keten.
-
Zijn buffetten altijd voedselverspilling?
Niet per se! Kies bewust en schep op wat je op kunt. Sommige buffetten werken ook met kleinere porties om verspilling te minimaliseren.